Stále si kupujete medovník? Poradíme, jak si ten nejchutnější upéct svépomocí

Znalci sladkých dobrůtek velmi dobře ví, jak chutná medovník. Tento dezert je pevně spojen se staroslovanskou kuchyní a postupem času pronikl do všech českých domácností.

 Pokud si ho stále kupujete v cukrárně nebo v obchodě, měli byste vědět, že si můžete snadno upéct vlastní a to z kvalitních surovin. Jakmile se ho naučíte dělat, můžete s ním potěšit celou rodinu nebo přátele při různých příležitostech.

Níže vám představíme recept, který vás provede krok za krokem přípravou autentického medovníku s využitím kvalitních produktů našeho eshopu.

Suroviny

Pro medové těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g kvalitního medu (doporučujeme klasický květový med nebo citrusový italský med pro jemnou citrusovou chuť)
  • 150 g cukru krystal
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • Špetka soli

Pro krém:

  • 400 ml mléka
  • 150 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce kvalitního medu (ideálně javorový med pro hlubší chuť)
  • 1 vanilkový cukr

Pro zdobení:

  • 200 g nasekaných nebo namletých vlašských ořechů
  • Použít můžete i nastrouhanou čokoládu, nastrouhaný perník nebo další přísady dle chuti

Postup přípravy

Příprava medového těsta

  1. Začněte přípravou základního medového těsta, které je srdcem každého dobrého medovníku. V menším hrnci rozehřejte med spolu s máslem na mírném ohni, dokud se máslo zcela nerozpustí. Směs nechejte mírně vychladnout.
  2. Do větší mísy prosejte mouku a přidejte všechno koření - skořici, hřebíček, zázvor a špetku soli. Ve střední míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně přidávejte medovo-máslovou směs a nakonec směs mouky s kořením.
  3. Jedlou sodu rozpusťte v jedné lžíci teplé vody a vmíchejte do těsta. Těsto by mělo být hladké a poddajné. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechejte odpočinout v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.

Pečení medových plátů

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozdělte na 8-10 částí podle toho, kolik plátů chcete mít. Každou část rozválíte na tenký plát o tloušťce přibližně 3-4 mm. Můžete použít formu na dort jako šablonu nebo plát volně tvarovat.
  2. Pláty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8-12 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se nepřepekly - medové těsto rychle tmavne. Upečené pláty nechejte vychladnout na mřížce.

Příprava krému

  1. Zatímco se pláty pečou, připravte krém. Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte mouku a důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  2. V hrnci zahřejte mléko téměř do varu. Horké mléko postupně přilévejte k žloutkovému základu při stálém míchání. Vzniklou směs vraťte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne.
  3. Sejmutý z ohně vmíchejte máslo, vanilkový cukr a med. Krém by měl být hladký a lesklý. Přikryjte potravinářskou fólií přímo na povrch, aby se nevytvořil škraloup, a nechejte vychladnout.

Sestavení medovníku

  1. Jeden z nejkrásnějších plátů si ponechejte na vrch. Zbývající pláty můžete jemně rozdrobit a smíchat s nasekanými ořechy - tyto drobky použijete na posypání boků dortu.
  2. Na servírovací talíř položte první plát a natřete ho vrstvou krému. Pokračujte vrstvením plátů a krému, přičem každou vrstvu lehce přitlačujte. Poslední vrstvu krému nanesete i na boky dortu.
  3. Celý medovník obalte směsí drobenky z medových plátů a nasekaných ořechů. Vrchní plát můžete ozdobit celými půlkami ořechů nebo medovými perličkami.

Variace receptu

Medovník není jen jeden, může mít mnoho variací. Pokud máte rádi ořechy, zkuste ořechovou variantu, kdy k základnímu receptu přidáte do těsta 100 g mletých ořechů. Do krému můžete vmíchat nasekané ořechy pro ještě výraznější chuť. Oblíbená je také ovocná varianta. Mezi vrstvy můžete přidat tenké plátky jablek nebo hrušek, případně džem z kvalitního ovoce. Skvělou volbou jsou naše džemy s medem a džemy bez cukru. Milovníci čokolády zase mohou zkusit čokoládovou variantu. Část mouky nahraďte kakaovým práškem pro čokoládový medovník. Krém můžete také doplnit rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť

Medovník je nejlepší po několika dnech zrání v chladnu. Ideálně ho připravte 2-3 dny před podáváním, aby se pláty pěkně propojily s krémem a chuť se sladila. Hotový medovník skladujte v lednici až 7 dní. Zabalte ho do potravinářské fólie nebo uložte do dortové krabice. Před podáváním ho nechejte 30 minut při pokojové teplotě, aby se krém trochu změkčil. Připravený podle tohoto receptu medovník se stane ozdobou každého slavnostního stolu a potěší všechny milovníky tradičních českých dezertů.